okbike

注册帐号

QQ登录

只需一步,快速开始

扫一扫,访问微社区

【重要】找回密码/验证邮箱帖子内容规定(严)论坛发帖总规则二手交易区版规

[周末游记] 事隔一年,再次单飞南昆山,重归车圈

马上注册,结交更多车友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册帐号

x

上一个游记系上年4月份噶事了,膝头有问题,足足休养左一年;10月21日,自己又抽起条筋踩去南昆山,就系想睇下自己仲有几多能耐;
唔讲咁多废话了,去片啦~

因为怕自己体能下降太犀利,所以设置左3点噶闹钟,想早D出发早D翻,
但最后赖床咪咪摸摸到4点先出门。。。

同以前噶路线一样,解放路直上经过柯子岭往广外方向,
由呢度开始到广外再过D噶路段,全部地湿。。

咁我不如吃住支烟仔慢慢踩算了。。。

又见到“熟人”喇,呢条“閪佬”上两年吓到我閪咁,成个人醒晒!

见完只“閪佬”,就意味住过无耐会去到全黑无灯路段,
以前都唔怕噶,可能耐无踩车,胆无咁大,以家就有D栗咯

经过呢个地铁站,好似都几大,
当时咋咋临影个相记录下就走人了,旁边真系好黑,唔知系边度,反正就系105上面

好似踩左30几公里左右啦,一直都无吃到野,见到有野吃就坐低医下肚先喇

跟住,好閪尴尬,第一次见呢D情况,银行卡维护。。。。无钱比,等左10几分钟先埋到单

6点几,继续慢慢hea过去,天都光了

踩到44公里左右,见到一个新开噶地铁站,跟住问D路过噶街坊得知,系开去九佛噶
FC群内噶大东哥话,12月底就开通14号线接驳了,咁计法,来回可以节省80几公里了~正!

继续踩啦,去程路况比一年前好左好多,虽然有部分路段依然系比较震,但条路都阔左好多咯

经过呢个站,地铁就转弯了~

又黎到好感动噶锦洞村口了~过左呢度,就开始行靓沥青路了,终于唔使震震震了

踩到黎路口,67喇,膝头好似有一DD唔舒服,但唔至于痛

好似系9点几去到山脚,一直慢慢踩就系怕膝头会痛

反正唔系同人斗,慢慢踩,出门无几耐个肚一直唔舒服,咁就干脆稳下陈姨吹下水顺便借个厕所,
陈姨呢排当黑啊,唔知系米比人系D饭送度落野,温温炖炖稳人打牌一共输左10几个,我一路吃豆腐花距一路诉苦。。。
系呢度就要讲下了,有几个人成日黎陈姨铺头坐同埋带D饭送过黎吃,吃个阵陈姨都话明唔去打牌,
吃完之后,自己好似唔受控制咁打电话比人,落去灌村打,咁呢个系局黎噶,肯定输钱啦,去银行罗钱个阵陈姨先觉得后悔,
仲要翻屋企个阵觉得个人唔舒服。。我就觉得系比人落野喇。。
陈姨第一次输几个,就觉得唔奋气想赢翻,可能D作案团伙就系捉住距呢个心态,一直输。。
最后我就建议陈姨下次见到呢D人,唔好理距地,就算比粒糖都无吃,
有强奸无局赌,再赌可能连铺头都无埋,我都想得闲黎呢度坐下吹下水

反正闲踩,系陈姨度都hea左几耐下,继续上山啦~
好耐都无见到呢个景了~

大概11点左右吧,踩到山顶,终于将FC3.0版本队服带上黎了,算系第一个带3.0上山的人吧~
稳路人影相真系要稳D专业D噶。。。你睇下影成点。。。

都系自己影算了。。

系山顶逗留唔超过3分钟,咋咋临落山费事冻亲自己了

出到灌村,填肚,15蚊猪耳饭

之后105回程个段路就经典喇,震到好似巴黎--鲁贝咁,
特别系去到城镇路段,又窄又震,都唔敢影相了,去到加油站透下先影了
呢D白色野系盐同路上噶灰,翻到屋企撩鼻屎,系纯黑噶泥。。。

终于好似经过九九八十一难咁样,6点几翻到人间了,
同一条105,唔同噶经历。。。

手掌出红点,准备出水泡噶状态了。。

黎翻张黑鸟数据

呢度讲下,千奇唔好买GUB噶码表电筒座,螺丝非常容易翻松
去程个阵,去到锦洞位置码表座就已经松了,好在有D五金店早开门先搞翻掂
回程个阵,直头成个电筒座跌落地,螺丝都无埋。。。
如果真系要装GUB噶,建议加防滑胶或者弹簧戒指了

虽然回程经过炼狱般噶洗礼,但感觉自己还是能够顶得顺200公里噶骑行,
膝头到最后都只系有少少痛,还算可以,
咁好啦,最后我呢度讲一句:我将回归车圈。
感谢各位!

犀利!

松叔都犀利,经常骑游去吃好野~

只为热爱
来自安卓客户端来自安卓客户端

对对对~~~

晨早广从路仲车少,下午就六九啦!所以绝对避开广从路的路过!

波音747 发表于 2018-11-2 14:52
晨早广从路仲车少,下午就六九啦!所以绝对避开广从路的路过!

我感觉以前回程都无咁震,以家仲閪衰过以前