• 喵喵爱车大show show~~加一大堆踩车有感(与单车噶第一次)海图 - 山地.公路爱好者 - okbike - Powered by Discuz!

okbike

注册帐号

QQ登录

只需一步,快速开始

扫一扫,访问微社区

【重要】找回密码/验证邮箱帖子内容规定(严)论坛发帖总规则二手交易区版规

喵喵爱车大show show~~加一大堆踩车有感(与单车噶第一次)海图

马上注册,结交更多车友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册帐号

x

hi~大家好,我叫喵~系一个渣渣女车友点解叫渣渣?因为经常抄车咯~
    跟住之前系琶洲折仔撞公路.
    仲俾人话左一段时间噶后拨杀手(自黑ing~)

踩车都快踩左一年咯~

从最初噶 鸡20寸车→683→p18→公路
    到以家噶 单速→山地→小布
    呢一年所有噶所有积蓄都花系单车度了(透支n耐...)
    都唔明点解会甘迷单车噶
    记得第一次去大学城  683到手噶第二日~听到一圈系16公里!天啊!踩死人咩~仲要听讲有个长命斜,不过有人同我赌40分钟以内到到又未到时噶话,一秒一蚊,为左呢句话拼了!点知到最后都超左时,就系差dd啊~~激死啦!

QQ图片20140305162752.jpg QQ图片20140305162802.jpg

然后发觉踩车着骑行服好型啊~~跟住岩好有套喵喵服喔~果断秒了!
    着左上身太帅了~~大爱~~

记得第一次去南昆山  夜晚12点准时出发~去到山脚系6点~(已经好攰)
    上到山顶系8点(死噶念头都有) 踩完翻到屋企沉睡左24个钟(拖鞋系我去到山顶先换咖T-T) QQ图片20140222103618.jpg

记得第一次去龙洞后山冲山,29冲山果然稳阵,不过可惜我都系撞亲条腰,仲飞车加面刹~~当时痛到瘫左系地下成分钟先起到身~好彩做好保护措施~唔系仲伤,宜家听到后山都怕怕~
    QQ图片20140305162806.jpg QQ图片20140305164135.jpg QQ图片20140305164131.jpg

第一次带车去澳门,成日先得个23公里~不过唔系一般噶攰,澳门度度都系坡~真系爬坡圣地,一行5人个个都系第一次去澳门踩车,都唔知道过海桥系唔可以踩车噶,踩到中间先俾啊sir话,过海桥唔俾车噶,推过去啦,好啦..甘就傻下傻下推左半个钟,推到过去已经冇力玩..直接稳巴士坐翻去关闸了...d海风大到可以吹走部车,好彩我部车系钢架姐~系碳噶话应该唔系到啦!~
    QQ图片20140305173654.jpg QQ图片20140305162810.jpg

记得第一次上锁,系江边练左3个钟,好幸运~到宜家都冇扑街,多谢送锁踏比我噶人,(真系人地送豉油,自己买鸡..)等我体验到上锁噶好处~

系朋友噶游说下...参加左第一次噶12小时耐力赛~目标系200公里~不过系迟到早退噶情况下只踩左154公里~当晚就周身骨痛到训唔着....呢一日真系好值得纪念,第一次参加单车噶活动~以后我都会参加~

到宜家系车店做~每日都努力系度认真学习修车~成日比人歧视女仔黎修车啊?够唔够力咖?得唔得咖?哎~听到都心酸....
    乜女仔就唔可以学做呢方面噶事了咩?我好努力进步紧噶...
    我要多谢我老细~俾我做学徒噶机会~我会好好努力噶~
    你地唔怕我整烂部车就即管黎稳我拉
    QQ图片20140305165844.jpg QQ图片20140305165852.jpg

呢一年真系获益良多,认识到好多好多噶车友~踩车噶友友都系好孩子啊~~
    以上发噶车车基本已经转手咯~
    宜家就得以下噶几部,(鸡车别喷..)不过都够我玩噶啦~嘻嘻

每部爱车噶后面都挂住只轻松熊,证明呢部车车系我噶,哈哈~车头仲绑住只风车,够傻b列~哈哈哈
    DSC_0008.JPG DSC_0010_副本.jpg DSC_0027.JPG DSC_0028_副本.jpg

以后我都会一直踩车~继续同我d爱车有更多噶第一次~
    低碳生活啊~
    第一次系ok发甘长篇噶文章啊~~尽是废话,各位真系唔好喷我

好多车友都话图片唔够
    其实我都唔知仲要添加咩图片好..
    加多两三张拉...

呢张就系系琶洲追尾炒车之后噶伤势
    自从踩车 到处都系瘌~ 真系冇眼睇咯...
    去完一次昆山之后话过打死唔会再去,点知自虐成瘾,
    系2013年最尾一日又踩左去~
    跟住今次同自己讲短时间都唔会再去
    跟住摆张最近影噶自拍照~臭美一下~
    我系女汉子~冇人敢要我啊

在此跪求烂盆友

好多人话要黎见我,其实我奉劝你们一句~还是别了..
    我惊你地睇到会失望啊..
    可以问下见过我噶人..
    相同人真系差好多咖!
    相系女神,真人系猪扒...

评分

billyjr + 10 继续努力
    kinglong + 10 加油

沙发,支持女车友。。。

励志感人的故事。佩服。

玩山地车的妹纸都是好妹子,玩公路车的妹纸都是帅哥!!!

哇, 好劲哦,佩服。

修车第一准则,必须要带手套,不是装逼与否的问题。

值得支援,靓女

边间车店做啊 ,我去观摩(靓女)学习一下

女骑手啊,加巴爹。

哦。。。。。。。。。。。。。我前几日见过你。。。。咔咔。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

妹子威武

karogao 发表于 2014-3-5 18:42
    修车第一准则,必须要带手套,不是装逼与否的问题。

知道!~以后会记得戴

ryman31 发表于 2014-3-5 19:04
    哦。。。。。。。。。。。。。我前几日见过你。。。。咔咔。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

有d甘噶事....?

好励志!求交往!顶贴!.........可以和楼主做个朋友吗?